top of page
CA.png

Circuitul Grotelor
Cascada Vălul Miresei - Peștera Șușman - Cascada Vălul Miresei

Dificultate: dificil!

Lungime 1.5km; 

Diferență nivel 290m; 

Durată parcurgere 1.5h; 

       Unul din cele mai reprezentative trasee din zona Răchițele, Circuitul Grotelor impresionează prin diversitatea formelor carstice (peșteri, poduri naturale etc.), prin verticalitatea pereților și punctele de belvedere aeriene. Un traseu scurt, intens și pe alocuri dificil, recomandat drumeților bine pregătiți și echipați.

       Traseul se află în apropierea cascadei Vălul Miresei (pe Valea Stanciului); de la cascadă se urcă pe drumul pietruit aproximativ 150m, până când drumul cotește puternic spre dreapta. Din acest punt, noi mergem la stânga și urmăm o potecă bine conturată pe un vechi drum forestier înierbat. După aproximativ 100m, vom întâlni primul marcaj cruce albastră care ne va călăuzi pe întreg circuitul. Părăsim în scurt timp drumul forestier și continuăm în stânga pe o potecă prin pădure care ne conduce până la baza primilor pereți de calcar. De aici urcarea devine abruptă, dar suntem ajutați de lațurile montate pe stâncă. În scurt timp ajungem la un portal de dimensiuni impresionante – Peștera Șușman. Peștera poartă numele lui Teodor Șușman, lider al mișcării anticomuniste din munții Vlădeasa care s-a ascuns aici când era căutat de securitate.

       În acest punct scoatem lanternele (preferabil lanternă frontală) și intrâm în peșteră. Dimensiunile galeriei se reduc simțitor și trebuie să fim atenți să nu ne lovim la cap. După câțiva metri în întuneric, distingem o lumină în capătul galeriei – aceasta este ieșirea din peșteră și pe aici continuăm traseul. Depășim târâșul și continuăm urcarea prin pădure. Poteca ne poartă pe lângă Peștera Țiclău a cărui portal se vede de jos, de pe drumul de la cascadă. Peștera este, de fapt, un scurt tunel natural care iese în versantul de stâncă al Țiclăului. În continuare traseul ne surprinde cu un frumos pod natural și cu un spectaculos punct de belvedere spre abruptul Lespezilor și Valea Stanciului. Din acest punct traseul devine mai domol și continuă prin pădure până la un alt punct de belvedere. De aici începe coborârea care ne va purta pe la baza pereților până când regăsim vechiul drum forestier cu care am început circuitul.

(descriere Matei Cristian)

bottom of page