top of page
PA.png

Circuitul mare a Vlădesei
V. Stanciului - Pietrele Albe - Cabana Vlădeasa - Pr. Răcad - V. Zănoghii - Dosu Răcadului - V. Cetății - Vf. Țiglău - V. Stanciului

Dificultate: dificil (datorită lungimii mari)

Lungime 31 km; 

Diferență nivel 1320m; 

Durată parcurgere 10 - 12h; 

Un traseu de tip circuit, de tradiție în masivul Vlpdeasa care oferă drumețului un număr mare de obiective și cuprinde toate tipurile de peisaje ale zonei, de la cătunele răsfirate apusene și până la golul alpin.

Putem porni de la cabana turistică Vlădeasa de unde coborâm pe drumul ce duce spre satul Rogojel. La ieșirea din pădure marcajul cotește dreapta coborând spre Valea Răcadului. Marcajul urmărește drumul de pe vale până în apropierea confluenței Văii Răcadului cu Valea Zănoghii unde continuă spre dreapta pe un drum secundar. În câteva sute de metri traseul traversează râul Zănoaga urmând apoi o urcare susținută pe un drum abrupt ce iese în pășunea de pe culmea dealului de unde continuă spre dreapta spre câteva gospodării izolate ce țin de satul Frăsinet. De aici putem vedea stânca cunoscută drept Biserica Frăsinetanilor sau Pietrocul cu Cruce prin spatele căreia, în partea de sus, vom urmări marcajul, coborând spre Valea Cetății și trecând pe la baza stâncii de care tocmai am amintit. Urmărim drumul de pe Valea Cetății, coborâm până un canton silvic aflat la prima intersecție unde facem dreapta. După câțiva metri marcajul urcă pe o mică vale la stânga. Urcăm aceasta vale, ieșim intr-o poieniță pe care o traversăm pentru a intra din nou în pădure ieșind la scurt timp într-o zonă deschisă . Aici continuăm la dreapta pe un drum ce ne va duce prin mai multe păduri și pășuni. Marcajul trece pe lângă obârșia pârâului Gingineasa după care drumul cotește la 90 grade, dar marcajul continuă tot înainte pe un mai puțin evident. Coborâm pe partea celaltă a dealului unde vom întâlni marcajul punct roșu unde cotim dreapta. Drumul acesta ne va duce in Poiana Lespezilor, coborând apoi în drumul din Valea Stanciului la refugiul Salvamont Răchitele. Aici cotim drepta și urmăm drumul ce urcă amonte pe Valea Stanciului pentru câtiva km trecând pe lângă Cascada de la Tău ajungând la o intersecție cu alte drumuri forestiere. Aici traseul cotește puternic dreapta ducându-ne până la Pietrele Albe. De aici, avem traseu comun cu marcajele bandă albastră și punct roșu pe drumul cunoscut ca Drumul Rogojanului ce merge pe sub creasta Vlădesei până la cabana turistică de unde am pornit inițial.

bottom of page